EN SU IDIOMA

països catalans avui parlem de Terol nostre veí

L'Ajuntament de Terol ha iniciat els primers passos per buscar el finançament extern necessari que permeti l'obertura del museu de la muralla, un complex integrat per un dels trams de la fortificació medieval de la zona dels Arcs i per noves edificacions, la restauració es va acabar fa ja gairebé dos anys.

La inauguració d'aquest nou espai turístic-cultural de la ciutat, que preveu l'habilitació de la part superior de la muralla per a ser visitada, no s'ha pogut dur a terme fins ara. La manca de pressupost per dotar de contingut al museu, que estarà dedicat a la guerra dels dos Peres, ha estat la principal causa per retardar indefinidament la seva obertura. La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Terol, Concha Català, és partidària de no obrir aquestes instal.lacions al públic fins a no completar la seva musealització. Pensa que propiciaria "un esgotament" d'aquest recurs.

Malgrat el temps transcorregut des de l'acabament de les obres i la crisi financera de les institucions públiques, la regidora té ara més esperances que mai que la qüestió econòmica es resolgui pròximament. Els contactes mantinguts tant amb l'Administració com amb entitats privades per materialitzar el pressupost fan concebre noves esperances.

La inversió prevista per a la configuració d'aquest centre és de 300.000 euros, però l'Ajuntament Terol només disposa de 50.000 euros, inclosos en els pressupostos generals de l'Estat de 2009, que es destinaran a la redacció dels projectes de musealització.

L'actuació que proporcionarà contingut al museu està a l'espera que la Comissió Provincial de Patrimoni doni el vistiplau a l'esborrany del projecte, probablement la setmana que ve. Petxina Català va dir que aquesta decisió permetrà desbloquejar el projecte i "utilitzar els 50.000 euros que ja tenim a la nostra disposició des de l'any passat i que emprarem en els projectes i, si podem, en les primeres intervencions".